Haber

“Bize yardım edin, bize gücünüzü katın”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem felaketinin ardından kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesine kuracağı uyum merkezleriyle ilgili de bilgi veren Önder Soyer, “İzmir’in büyük bir enerjisi var. Boşa olmasını istemiyoruz. Tüm çabalarımız buna yöneliktir. Bize elini ver, gücünle bize katıl.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin vurduğu 10 ilin sivil toplum kuruluşları ve hemşehri derneklerinin ardından kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, Genel Sekreter Yardımcıları Ertuğrul Tugay, Özgür Ozan Yılmaz, DİSK Ege Bölgesi Temsilcisi Memiş Sarı, KESK İzmir İl Temsilcisi Mustafa İnanç, Kent. Yönetim Kurulu Başkanı Nilay Kökkılınç, belediye bürokratları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı. Önder Tunç Soyer, Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesinde oluşturacağı yeni oluşumu sivil toplum kuruluşlarına anlattı. Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin önerilerini dinledi ve yapılması gerekenleri not aldı.

Koordinasyon eksikliğinden dolayı sahada olacağız.
Deprem bölgesindeki koordinasyon eksikliğinden bahseden Önder Tunç Soyer, “Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Yardımlar gidiyor, kurtarma çalışmaları yapılıyor. Bu sorun bir iki günlük bir sorun değil. Önümüzde uzun bir yol var. İzmir olarak belirlediğimiz 4 noktada üs kurma kararı aldık. Şöyle düşünebilirsiniz, İzmir Büyükşehir Belediyesi burada ne yapıyorsa belirlenen noktalarda da yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerini Hatay, Adıyaman, Maraş ve Osmaniye’ye taşıyacağız. İZSU, Fen İşleri, Eşrefpaşa Hastanesi yaptığını burada 4 ilde yapacak. Vatandaşlarımızın öncelikli ihtiyaçlarını yerinde tespit edip hızlı bir şekilde yerinde çözeceğiz” dedi.

koordinasyona ihtiyacım var
Deprem bölgesinde yaklaşık 500 belediye çalışanının görev başında olduğunu söyleyen Önder Tunç Soyer, “Deprem bölgelerinde çalışan işçi sayısı kısa sürede bine çıkacak. Biz kimsenin görevini yapmaya talip değiliz. Bir battaniye ihtiyaç sahiplerine gitsin istiyoruz. Bunu yapabiliriz. “Depremden ders aldık. İzmir Büyükşehir Belediyesi oradaki uyumu sağlayabilir. Aksi takdirde malzeme, iyi niyet, güç, her şey boşa gider” dedi.

Deprem bölgesine en doğru, en güzel ve en gerçek hizmeti vermeyi amaçlıyoruz.
Tüm sivil toplum kuruluşlarını güç birliği yapmaya davet eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Güçlerimizi birleştirelim. İzmir sarsıntı yaşayan bir şehir. Güçlerimizi birleştirmeliyiz. 81 ilden biriyiz ama deprem bölgesine en doğru, yeterli ve gerçek hizmeti vermeyi amaç edindik. Devlet üzerinde nasıl bir rol üstlenmek istiyoruz? Devletle de alamayacağımız, veremeyeceğimiz hiçbir şey yok. İzmir’in büyük bir gücü var, kaybolmasını istemiyoruz. Tüm çabalarımız buna yöneliktir. Birlikte çalışmanızı rica ediyoruz. Bu çatı altında buluşup hizmet üretmek istiyoruz. Geç kaldık. Koordine edemedik. Bu saklanabilecek bir şey değil. İzmir belediye başkanı olarak kendimi bu koordinasyonu sağlamaktan sorumlu hissediyorum. Hiç kimse egosu tarafından yönlendirilmemelidir. Burada herkesin yaptığı işler çok değerli ama Büyükşehir çatısı altında birleştirilmesi gerekiyor” dedi.

kampanyalarımız devam ediyor
Önder Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin ardından başlattığı destek çalışmalarının artarak devam ettiğini hatırlatarak, “Bir Kira Bir Ev Umut Hareketi kampanyamız devam ediyor. Biz de karşılıksız bağış alıyoruz. Deprem bölgesine kaynak ayırmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Enkaz altında kalanlar ‘Dışarıda kimse var mı?’ diyor
Hükümet ve belediyelerin birlikte hareket ederek oradaki insanlara yardımcı olması gerektiğini söyleyen İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, “Önceliğimiz insan. İnsanlar ölüyor. 1999 Gölcük depreminde ‘İçeride kimse var mı? Sesimi duyan var mı?’ bağırıyorlar. Şimdi, ‘Dışarıda kimse var mı?’ Yardım çağrıları alıyoruz. Yetkililerin ellerini vicdanlarına koyup harekete geçmelerini diliyorum. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Desteklerin yanlış yere nakledilmesine izin verin
Başkan Soyer’in burada yapılacak çalışmaları desteklediğini belirten Cevdet İnci Eğitim Vakfı Genel Müdürü Elif Türkmen Elbirler, “O bölgede yaşamı sürdürmek için oluşturacağınız stratejiden dolayı kendi adıma çok mutluyum. Bizi İzmir’de de yönlendirin. Liderliğe ihtiyaç var yoksa dağılırız” dedi.

İzmir çok hassas ve düzenli.
Sağlıkta Kalite Derneği Genel Sekreteri Zeliha Ünal, “Kısa mesafeler koşmuyoruz, uzun mesafeler koşuyoruz. İzmir’deki sivil toplum da çok hassas ve örgütlü. Kurumsal yeteneklerimizi biliyoruz. Platformlarına dahil olmaları gerekiyor” dedi.

İzmir Depreminde Önder Soyer’e çok dua ettim.
İzmir Depremini yaşayan İzmir Kadın Derneği Üyesi Yeşim Tercan, “Aynı zamanda hem hukukçuyum hem de 2020 depremi mağduruyum. AFAD 13 bin liralık destek verdi. Depremzedelerin yardımlardan yararlanabilmeleri için birçok prosedür bulunmaktadır. Avukat olmama rağmen o şokla kapı kapı dolaşmak zorunda kaldık. Daha sonra AFAD 13 bin liramızın iadesini talep etti. Sana çok dua ettim paramızı kuralsız ödedin. Çünkü ofisimizin yıkıldığını biliyordun. En çok ihtiyacımız olan şey nakitti. Şehir dışından gelen vatandaşlar kapı kapı dolaşmamalı. Her ailenin bir danışmana ihtiyacı vardır. Servislerin ayağına gitmesi gerekiyor. Nasıl yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Şehir olarak bir başarı hikayesi yazabiliriz.
Kat Malikleri Derneği İzmir Şube Başkanı Nazlı Kayı, “Şehir olarak bir başarı hikayesi yazabiliriz. Sistem ve sürdürülebilirlik çok önemli” dedi.

Kaynak: “Sağlık personeli ve ekipman desteği vermeye hazırız”
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım ve konaklama konusunda bize destek verirse hem hekim hem de yardımcı sağlık personeli atama imkanımız olur. Bu uzun maratonun her alanında size destek olmaya hazırız. İş gücü ve sağlık malzemeleri konusunda her yönüyle yapmaya hazırız” dedi.

Koordinasyona ihtiyacımız vardı
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, depremden bu yana görülen tek şeyin büyük bir koordinasyonsuzluk olduğunu, kimsenin yönetemediği bir durum olduğunu belirterek, “Başkanım Tunç Soyer ile 2012 yılından bu yana kampanyamızı yürütüyoruz. depremin ilk günü Bu organizasyon için geç kalınmamalıdır. Binlerce arkadaşımız, operatörümüz, sağlık çalışanımız ve çeşitli pozisyonlardaki personelimiz gönüllü olarak çalışmak için seferber oldu. Listeler hazır. Belirlenen haftalık ve aylık çalışma ile hepsini deprem bölgesine göndermeye hazırız. Bu koordinasyona gerçekten ihtiyacımız vardı” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu