Deprem bölgesindeki konteyner kentlerin OSB’lere komşu olması talebi
Türkiye 6 Şubat sabahı deprem haberiyle uyardı.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ili etkiledi.
Depremzedelerin hayatlarını devam ettirebilmeleri için konteyner kentler kurulmaya başlandı.
İş dünyası, konteyner şehirlerin OSB’lere “komşu” olmasını istiyor
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen sanayiciler, hayatın normale dönmesi için bu şehirlerdeki konteyner kentlerin organize sanayi bölgeleri (OSB) çevresindeki arazilere yapılmasını önerdi.
Depremden etkilenen 10 ilde 57 OSB bulunurken, bunların 36’sı faaliyette.
“Çalışanlarımıza sahip çıkmak istiyoruz”
Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk, kentte enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
Çalışanlarımızı beslemek için konteynerlere ihtiyacımız var. Çalışanların burada kalması için gerekli. Şehrimiz harabeye döndü hiç olmazsa kadromuza sahip çıkalım. Bunun için yerimiz var, sadece kaplara ihtiyacımız var. Diğer OSB’lerden konteyner talep edeceğiz.
“Gıda, giyim ve inşaat malzemesi fabrikalarında çalışmak istiyoruz”
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın fabrikalardaki hasar tespit çalışmasını tamamlamasını beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:
Bunun için hazırlıklar yapılıyor, bir iki gün içinde çalışmalar başlayacak. Doğalgaz kademeli olarak veriliyor, çalışabilen çalışacak. İşçilerimize de bir davetimiz var. OHAL ilan edilen bölgede olmamıza rağmen çalışmak zorundayız. Çalışabilecek durumda olanların fabrikalarda çalışıyor olması hem moralleri yükseltecek hem de hayatın normale dönmesini sağlayacaktır. Yıkılan şehirlerin hayatta kalmasına yardım etmek için hepimiz çalışmak zorundayız. Kendi yaralarımızı iyileştireceğiz.
“6 ay sonra üretime başlayamayan fabrikalar var”
İşletmelerimize verilen zarar çok büyük. Hasar fabrikadan fabrikaya değişir. Çatı çökmeleri var. Makinelere çarptı. Bu çok değerli bir durum. İnşallah sektörümüzü tekrar ayağa kaldırırız. Sektör dışarıdan destekle değil, çalışanla ayakta durur. İş gücü kaybımız var, ulaşılamayanlar da var. İlimiz önemli bir iplik ve dokuma üreticisidir. Çelik eşya üretimimiz de var. Her türlü sektör var. Ayrıca çimento ve kağıt bölümlerimiz var. İlimizde 28 fabrika ve 14 bin çalışan var. Fabrikalarımızda 1 hafta içinde üretime başlayacak olanlar da var, 6 ayda üretime başlayamayacak olanlar da var. Bunu atlatabiliriz ama kaybettiğimiz canlar geri gelmiyor.
“Konteynerlerde hem yaşıyor hem de çalışıyorlar”
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Cet Sadıkoğlu da vatandaşların ildeki sanayi tesislerinin değerli kısmında konakladığını belirterek, depremzedelerin OSB’lerin yanında olmasının faydasına değindi:
Organize sanayi bölgelerinin çevresine konteyner kentler kurulmalı ve işçiler buralarda barınmalıdır. Bakım ve beslenme ihtiyaçları da patronları tarafından karşılanabilmektedir. Şu anda işyeri çalışanının barınma sorunu var, herkes bir yere dağılmış durumda. Konteyner yaparsak hem ev yapabilir hem de çalışabilir. Hemen gündeme getirelim. Böyle bir imkan olursa sektörü hızla ayağa kaldırırız. Şehirdeki fabrikaların yüzde 20’si ağır hasar görmüş, yüzde 80’i ufak tefek tadilatlarla ayakta duruyor. Barınma ve çadır sorunu bir an önce çözülmelidir.