Karşılaşmış olabilirsiniz, Amerikalı ilahiyatçı yayıncı Merriam-Webster geçtiğimiz günlerde İngilizcede yılın kelimesinin ‘Gaslighting’ olduğunu duyurmuştu. (Geçen yılki kelime ‘aşı’ idi).
Merriam-Webster’a göre, ‘gaslighting’ kelimesi için yapılan aramalar bu yıl yüzde 1.740 arttı. #gaslighting görüntüleri TikTok’ta 1,9 milyar kez görüntülendi.
Gaslighting, kısaca, kişinin kendi çıkarı için kasıtlı olarak birbirini aldatması, psişik manipülasyon yoluyla kişinin kendinden şüphe duymasına neden olma girişimidir.
Biraz daha sadeleştirirsem; Karşınızdakinin size karşı olan ve her zaman kendinizden şüphe duymanıza neden olacak davranışları…
Kulağa hiç yabancı gelmiyor, değil mi? Bu muhtemelen bugün ofiste yöneticinizle birlikteyken veya akşam kız arkadaşınız veya arkadaşlarınızla birlikteyken yaşadığınız duygulardan biridir.
Kendinizi şunları söylerken bulabilirsiniz:
‘Evet, sanırım bende bir sorun var’
“Onu doğru anladığımdan emin olsam da, sanırım abarttım.”
“Aslında beni düşünüyor, beni rahatsız etmemek için aramadı.”
Oyuna gelme! Garip olmayabilirsin.. Belki de gaslighter kurbanısındır???
Gaslighter’lar usta manipülatörlerdir ve etraflarındakilerde şüphe, endişe ve korku uyandırarak kendi güvensizliklerinin üstesinden gelmeye çalışırlar.
Bir gaslighter, güç kazanmak ve onlar üzerinde kontrol sahibi olmak için diğer kişinin duygularını kolayca kullanabilir. Bu insanlar için kelimenin tam anlamıyla ‘toksik’ terimini kullanabilirim.
Bu insanlarla uğraşmak zordur çünkü uzun bir süre sorunun onda değil sizde olduğunu düşünebilirsiniz, mesele onda değil, kendinizdedir.
Örneğin, kariyerimin değerli bir bölümünde terfi alamamamın nedeninin ‘henüz yönetici olmaya hazır olmamam’ olduğuna ikna olmuştum.
Başka bir örnek.. Eski bağlarımdan birinde karşımdaki kişiye güvenemediğim için çok sorgulardım karşımdaki kişiyi. Kısa bir süreliğine de olsa kendimi ve hatta özgüvenimi sorguladım çünkü bana sık sık ‘Güven problemin var, bu yüzden abartıyorsun’ dedi.
İnsan; Kişinin inancını, saygısını veya bedelini sorgulamasına yol açan bu zehirli davranışlar kümesinden kurtulmak için gerçek bir farkındalık gerekir.
Çünkü biz insanlar duygusal varlıklarız ve her ne kadar bilinçli yaklaşsak da iş duygulara geldiğinde elimizde kırık dökük sözler kalıyor.
Bu sebeple gaslighterların en çok kullandığı cümleleri sizler için toplamaya çalıştım. Belki çok maruz kalırsanız fark etmeniz / ayırt etmeniz için ışık tutabilir.
• İstemediğiniz, sizi üzen/kıran bir şeye tepki verdiğinizde:
‘Şakaydı ama ciddiye aldınız’
• Bir konuda ona kızdığınızda, sizi hayal kırıklığına uğrattığını söylediğinizde:
“Abartıyorsun, dram yaratıyorsun.. Demek istediğim…”
• Bir sorunla ilgili tekrar tekrar memnuniyetsizliğinizi ifade ettiğinizde:
İlişkide: ‘Madem bu kadar mutsuzsun, neden devam ediyorsun?’
İş hayatında: ‘Eh, durum belli, ortada bir sürü insan var..’
• Tartıştığınızda, aynı fikirde olmadığınızda, şu soruları sorun:
İnanç problemin mi var?
Geçmiş deneyimlerinizden dolayı böylesiniz.
Çok tuhaf şeyler düşünüyorsun.
Boşver onları, fazla kafana takma..
Tüm bu ve benzeri terimler ortalıkta dolaşarak bilincimizi bulandırıyor, sessizce kendimize dönmemize ve kim olduğumuzu bastırmamıza neden oluyor.
Kendimizden asla şüphe duymadığımız şeyler hakkında garip niyetler kurarız ve aslında biz olmayan yeni bir karakter yaratırız.
Sonra yarım kalmış bir bağla ama daha da önemlisi tamamlanmamış bir benlikle devam etmeye çalışırız.
Çözüm uzak durmak, mümkün olduğunca kendinizi korumaktır. Bazen dışarıdan fikir almak, bir ortaktan çok sorunun kaynağını anlayabilecek gerçek uzmanlara danışmak.
Kendinizi toksik bir ortama veya ilişkiye bırakamayacak kadar pahalı olduğunuzu lütfen bilin. Manipülasyon zehirlidir ve uzun süre maruz kalmak sağlığınızı alır.
Lütfen yukarıdaki cümlelerden herhangi birini bir sonraki duyduğunuzda kendinize sorun:
Gerçekten içinde olmak istiyor muyum?
bağlantılı
ağ
instagram