Ekonomi

Körfez ticaretine yeni açılım

Körfez ticaretine yeni açılım

BURSA – Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Lideri Göksel Aşan, Körfez ülkeleriyle ticarette yeni bir açılım süreci başladığını söyledi. Birkaç yıl öncesi Türkiye’nin Kuveyt ile çok daha geniş denebilecek ekonomik ilişkilerinin olduğunu hatırlatan Aşan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Körfez ülkeleriyle yeni bir ticari açılım sürecinin başlatıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan; 2022 Kültür Başkenti seçilen Bursa’nın Kuveyt’te düzenlenen Bursa Tanıtım ve Yatırım Günleri programında “Yeni Türkiye Ekonomi Modeli” konulu sunum yaptı. Sunum sonunda basın açıklaması yapan Aşan, birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’nin Kuveyt ile çok daha geniş denilebilecek ekonomik bağlantılarının olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin Kuveyt’ten önemli yatırımcı çektiğini anlatan Aşan, “Araya bir süreç girdi. Kuveyt’in birtakım çekinceleri olduğunu biliyoruz. Onları birkaç kere bizlere ilettiler. Bu konuda birtakım çalışmalar yapıldı. Kuveyt tarafıyla da bir irtibat yürütüldü. Orada bir ilerleme olduğunu görüyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Körfez’e yeni bir açılım süreci başladı. Artık buradan da natürel değerli bir potansiyel anlaşılıyor. Körfez ülkeleri bir sürece girdiklerinde birlikte takip ederek devam ediyorlar. Biz Suudi Arabistan da dahil olmak üzere; Katar aslında kıymetli bir yatırımcı biliyorsunuz. Birleşik Arap Emirlikleri yeniden Türkiye’de önemli yatırımcı ülkelerden biri. Buradaki hareketlenmenin beraberinde Kuveyt’te de bir hareketlenme oluşturacağını düşünüyoruz açıkçası. Buradaki temaslar da çok artmış durumda. Onlar da bir orta biraz durağanlaşmıştı. Artık o temaslar da arttı”

“Katılım finans tarafında yeni bir aktör olabilir”

Aşan, enerji ihracatçısı Körfez ülkelerinde ciddi bir fon biriktiğini vurgulayarak, “Körfez dışı ülkelerde mesela bizim üzere ülkelerde; kur ve gibisi üzere birtakım sebeplerden ötürü varlık bedelleri olması gerekenin bir ölçü altında. Bu onlar için bir fırsat. Hareketlenmenin başlangıcı olması açısından yeni yatırımcıların kıymetli olduğunu düşünüyorum. Aslında bu hareketlenme olduğunda Türkiye’deki varlık fiyatları da zaten olması gereken seviyeleri hızlıca çıkacaktır” ifadesini kullandı.

Kuveytlilerin en büyük ilgisinin gayrimenkul alanında olduğunu belirten Aşan, “Kuveytliler biraz daha o anlamda belki “garanti yatırımcı” diye düşünülebilir. Şunu da ekleyelim Türkiye’deki en büyük iştirak finans kurumu Kuveyt Türk yani Kuveyt sermayesi. O yüzden büyük ihtimalle hareket birinci orada olacaktır. Yani gayrimenkul tarafı yeniden hızlanacaktır lakin bunun beraberinde ben bu finans tarafında da bir hareketlenme olabileceğini düşünüyorum. İştirak finans tarafında yeni bir aktör olabilir. Yani bu düşünülebilir. Gerçek dal üretimi tarafında Kuveytlilerinin çok önemli bir atağı yok” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu